Limburg kampt met tekort aan leraren voortgezet onderwijs

29 februari 2016

Limburg kampt met tekort aan leraren voortgezet onderwijs

Limburg kampt momenteel met een tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs voor de exacte vakken en de talen. Er zijn dit jaar in totaal zo’n 200 vacatures, maar voor een vijfde deel daarvan zijn gewoonweg geen docenten.
Dit blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut Centerdata en uit gesprekken met Limburgse onderwijsbestuurders. Naast de uitstroom van docenten die met pensioen gaan, verliest het onderwijs tijdelijk ook veel personeel door burn-outklachten. Volgens het CBS heeft een op de vijf ermee te maken.

Behoefte blijft groot
De grootste problemen zitten bij de eerstegraads docenten Nederlands, Engels en de bètavakken, merken de bestuurders. Ondanks de krimp blijft ook volgend jaar de behoefte aan leraren groot, aldus de prognoses van Centerdata.

30 fulltime docenten
Ook nadat vacatures zijn opgevuld door nieuwe jonge leraren, gepensioneerden en zij-instromers, blijft er in 2017 nog steeds werk liggen voor zo’n 30 fulltime docenten, aldus de voorspellingen. Schoolbesturen doen er daarom alles aan om leraren te houden én te werven, ook al zijn dat gepensioneerden.

Brabanders in Limburg
Bemiddelingsbureau GoudGrijs, dat sinds een jaar een Limburgse vestiging in Weert heeft, merkt dat. Volgens mede-eigenaar Ingrid Beumer is de “vraag groter dan het aanbod”. Vooralsnog zijn er veel Brabanders die in Limburg tijdelijk komen lesgeven.

Korte termijn
De problemen doen zich vooral op korte termijn voor. Volgens Centerdata, dat de arbeidsmarkt voor Limburg in kaart brengt, loopt door de krimp de werkgelegenheid hier veel harder terug dan in het westen van het land. Zelfs na alle acties voor werving en behoud van docenten, resteren nog een handvol onvervulde vacatures in 2020. Deze concentreren zich bij de vakken Duits, wiskunde en informatica.