Groot tekort horecapersoneel: ‘Geen afwasser te krijgen’

18 april 2019

De klant is koning in de wereld van cafés, restaurants en hotels, maar door een schrijnend tekort aan horecapersoneel kunnen Limburgse uitbaters het haast niet bijbenen en staat de dienstverlening onder druk.

Met een zonnig Pasen op komst, staan de terrassen klaar in de buitenlucht. Dat vraagt om extra medewerkers. Maar waar zijn ze?

Piek
“Het gaat echt niet meer om een tijdelijke piek”, zegt Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “De economie floreert, mensen gaan vaker een weekendje weg of uit eten. Het hele jaar door moet de horeca meer klanten bedienen.”

Krapte
Meer personeel is dus welkom maar volgens KHN is er een ‘krapte op de arbeidsmarkt’. Cafés, restaurants en hotels vissen uit dezelfde kleine poel. De horeca kent doorgaans een grote flexibele schil met veel jongeren die snel op afroep beschikbaar zijn. Naber: “Er is veel instroom maar ook veel uitstroom. Jongeren gaan studeren, verhuizen en verdwijnen uit het oog. We zetten daarom vooral in op behoud van medewerkers voor langere tijd.”

Cijfers
– In de provincie Limburg werken ruim 32.000 personen in de sector horeca.
– Op dit ogenblik staan er in de horeca zo’n 1200 vacatures open, waarvan 800 in Zuid-Limburg. Dit aantal zal komende weken verder stijgen.
– Er is veel vraag naar: kelners/barpersoneel, keukenhulpen en koks
– Bij hotels, pensions en conferentieoorden staan circa 450 vacatures open en bij eet- en drinkgelegenheden circa 500.
– Ruim een kwart van de horeca-ondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering vormt voor de productie en/of zakelijke activiteiten

(Bron: CBS).