Social media gebruiken bij het solliciteren

28 maart 2019

Je bent opzoek naar je droombaan. Na honderden sites te hebben bezocht blijf je maar verder klikken. We herkennen ons er bijna allemaal wel in: als we iets willen weten of ergens naar op zoek zijn, stellen we de vraag aan onze grote vriend: het internet. De antwoorden liggen er voor het oprapen. Geen wonder dat je als sollicitant deze enorme informatiebron gebruikt bij het vinden van bijvoorbeeld vacatures. Aan de andere kant… is de kans natuurlijk ook heel groot dat je potentiële werkgever jou screent via social media zoals LinkedIn, Twitter en/of Facebook. Extra belangrijk dus om je CV te vergelijken met de informatie die over jezelf op internet te vinden is. En: blijf vooral dichtbij jezelf.

Aan de slag
• Schrijf een korte, krachtige samenvatting over jezelf in je profiel.
• Zorg dat dit ook weer overeenkomt met de informatie die in je cv staat.
• Laat zien dat je met je vak bezig bent door relevante artikelen te delen met je netwerk en je mening hierover te geven.
• Reageer op berichten van anderen die jou interesseren.
• Vind je het leuk om te schrijven? Blog dan over vakgerelateerde onderwerpen.
• Breid je netwerk uit via LinkedIn of netwerkgesprekken.

LinkedIn: dé plek om elkaar te ontmoeten
Het grootste professionele netwerk ter wereld. Een enorm groot platform waar je bestaande relaties kunt onderhouden en nieuwe contacten kunt leggen. LinkedIn vergroot je kansen om de perfecte baan te vinden. Voeg bij voorkeur alleen relaties toe die je al live ontmoet hebt. In sommige situaties kan het zo zijn dat dit niet het geval is en je toch iemand wil uitnodigen. Om professioneel over te komen, kun je het beste de reden van je contactverzoek erbij vermelden.

Volg interessante organisaties
Je kunt op LinkedIn eenvoudig bedrijven volgen om continue op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen binnen organisaties, vakgebieden en branches. Wie weet komt er binnenkort een functie vrij die jou op het lijf geschreven is en kun jij er direct bij zijn. Probeer ook vooruit te denken. Jouw relaties kunnen je wellicht voorstellen aan een contactpersoon binnen, voor jou, interessante bedrijven. Tip daarnaast jouw eigen netwerk over zaken die voor hen mogelijk interessant zijn. Dit kan een vacature zijn, maar ook een leuk artikel of een passend netwerkcontact. Als je hier oprecht mee bezig bent, creëer jij vanzelf ingangen die voor jou weer relevant zijn. En zo kom je stapje voor stapje, dichterbij je droombaan.

Bron: De kracht van social media bij het solliciteren

Geef een antwoord