Een op de drie jongeren zoekt actief naar nieuwe baan

16 april 2022
Zeven op de tien medewerkers staat open voor een functie elders, meldt Randstad op basis van onderzoek onder 35.000 werknemers wereldwijd. Bijna een derde van de jongeren is zelfs al actief op zoek naar een nieuwe baan. “Deze bevindingen moeten werkgevers wakker schudden.”

Werknemers hebben momenteel veel vertrouwen in de arbeidsmarkt. Bijna de helft is zelfs van mening dat ze snel nieuw werk zouden vinden als zij hun huidige baan zouden verliezen. Daarbij zouden met name jongeren niet voor de eerste de beste baan kiezen: ongeveer de helft van zowel de millennials als de generatie Z zegt dat ze geen functie accepteren die niet overeenkomt met het hun waarden op het gebied van milieu- en sociale kwesties. Ook geluk wordt voor jongeren steeds belangrijker: meer dan de helft zegt hun baan op te zeggen als het hen ervan zou weerhouden om van het leven te genieten. Ze geven aan liever werkloos te zijn dan ongelukkig in een baan.

Flexibiliteit is voor werknemers een veel gekoesterde wens, maar tegelijkertijd eentje die door lang niet iedere werkgever wordt gerealiseerd. Zo’n 83 procent van de ondervraagde werknemers zegt dat flexibele uren belangrijk voor hen zijn terwijl 71 procent ook veel waarde hecht aan flexibele werklocaties, maar toch zegt de helft van de medewerkers géén flexibiliteit te ervaren over waar ze werken, terwijl twee op de vijf geen controle zegt te hebben over zijn of haar werkuren.

Machtsverschuiving
“Deze bevindingen moeten werkgevers wakker schudden”, zegt Randstad-topman Sander van ’t Noordende. “Er is een duidelijke machtsverschuiving gaande, omdat mensen hun prioriteiten heroverwegen, ervoor kiezen om hun persoonlijke voldoening voorop te stellen en niet bang zijn om hun baan op te zeggen als die niet langer bij hun behoeften past.” Bedrijven die zich niet aanpassen en geen standpunt innemen over sociale en milieukwesties zullen het volgens Van ’t Noordende “steeds moeilijker krijgen om personeel te vinden en te behouden”.